Gymnasiet till Mud Studios

– Ida Sidén
– Bildretuschör – Mud studios 
– 22 år 

Det som jag tyckte var bäst med min gymnasietid var kompetensen hos mina lärare. Jag gick specialiseringen fotografisk bild och hade en lärare som arbetade med oss på ett sätt som liknade mer en arbetsplats än en skola. Detta gjorde mig motiverad och ett större intresse växte fram och jag bestämde mig för att söka till fotoskolan sthlm. Det är många sökande till den skolan och deras genomsnittsålder var långt högre än min. Jag ansökte i alla fall med ett antal bilder som skulle dömas och genomförde en intervju. Jag fick besked om att jag blev antagen i augusti och blev överlycklig, jag meddelade fotoläraren på MTU och tackade för all hjälp jag fått genom utbildningen men speciellt gällande min ansökan till fotoskolan sthlm. 

Fotograf: Fredrik Augustsson
Retusch: Ida Sidén
Modell: Amanda Söderberg
MUA: Johanna Nomiey

"Jobb direkt efter praktiken"

Fotoskolan sthlm var inte helt olik MTU och dess arbetssätt, jag kände mig förberedd, första året var väldigt strikt gällande deadlines och grunder sedan öppnade de upp lite för mitt egna intressen som jag kunde fördjupa mig i och bemästra. Jag fick praktisera på några olika ställen genom min utbildning i stockholm som verkligen kompletterade skolan.

Min sista praktik gjordes hos produktionsbolaget mudstudios som jag trivdes väldigt bra hos, här fick jag arbeta med bolag som michael kors, dior etc. Mud studios erbjöd mig ett jobb direkt efter praktiken och jag arbetar nu med deras seniorteam och gör det som jag drömt om sedan min gymnasietid.

Fotograf: Linus Morales
Retusch: Ida Sidén
Modell: Helene Mølsted
MUA: Marie Dausell
Styling: Denis Bjerregaard
Hair: Ayoe Nissen

Tips till elever på gymnasiet

  • Använd er tid, tid är något som ni har under tiden ni går på gymnasiet, den är mer kontrollerad efteråt, använd tiden och få ett försprång gentemot alla de ungdomar som inte gör det.
  • Håll era deadlines.
  • Gör så mycket arbete med riktiga företag som ni bara kan, oavsett om det är tråkiga jobb så lär man sig mycket av att jobba med kunder och med arbetsformerna.
  • Sitt mycket i programmen, mycket mer än bara lektionstid, det tar tid att lära sig ett program men vilken frihetskänsla man har när man bemästrar den.
  • Titta mycket på bilder, på filmer, träna ditt öga på att tycka, få en känsla för vad som är snyggt, vad som felar, även väldigt små detaljer är viktiga.

Gå in på www.mudstudios.com om du vill se mer av vad Ida och hennes kollegor jobbar med.