Öppet Hus 2019

LÖRDAGEN
27 APR
kl. 10-14

Kul att du har hittat hit! I år har vi på MTU bestämt oss för att göra en digital mässinformation istället för en broschyr. Vi hoppas att den här lösningen ska lämna ett mindre avtryck på miljön samtidigt som du som läsare kan ta större del av vad vi och våra elever vill säga om skolan och utbildningen.

Nedanför finner du intervjuer, information och annat nyttigt inför ditt kommande gymnasieval. I menyn ovan kan du enkelt manövrera till det avsnitt du är mest intresserad av.

Ett tips är att sätta dig bekvämt och skumma igenom hela vårt material. Om text inte riktigt är din grej, kolla igenom filmerna med våra elever.

NU BÖRJAR VI!

Estetiska programmet

Här ges du möjlighet att på ett ansvarsfullt sätt fördjupa, utforska och utveckla dina färdigheter inom det kreativa samtidigt som du under tiden blir högskoleförberedd. Estetiska programmet på MTU innebär en omväxlande utbildning med stort fokus på teknik och de digitala verktyg som används.

Vi lägger stor vikt på att eleverna får en bred kunskapsbas att stå på för att sedan antingen kunna studera vidare på universitet/högskola eller gå vidare ut i arbetslivet och arbeta med digital content.

DIGITAL CONTENT CREATOR

DIGITAL CONTENT CREATOR

All slags media runt omkring Dig är skapat av någon. Oavsett om det är hemma i soffan, på bussen eller på en konsert, så har någon kunnig och duktig människa skapat det innehåll (content) som du ser och tar del av.

Vi har valt att utveckla vår inriktning på Estetiska Programmet för att passa framtiden, Digital Content Creator. Här får du som elev en bred grund att stå på inom hela mediaområdet. Grundläggande kunskaper inom film, foto, 3D, grafisk design och ljudproduktion för att ha en så stor verktygslåda som möjligt inför ett spännande yrkesliv. Under din tid hos oss kommer du att få fördjupa dig inom det område som du tycker är mest intressant, för att på så sätt inneha en slags spetskompetens.

Anledningen till att vi valt att ta detta steget är för att vi genom vår kontakt med arbetslivet insett att behovet av kreativa personer med en bred kunskapsbas är väldigt stor.

SPECIALISERINGAR

SPECIALISERINGAR

FILM

Specialiseringen går ut på att skapa film- och TV-produktioner av olika slag där alla delar ingår, från pre production och planering till manusskrivning och bildmanus, till filmning, ljudinspelning, redigering och visning av de färdiga produktionerna framför publik. Det finns gott om olika genrer och stilar inom film och självklart är du som elev med och påverkar vad vi arbetar med!

FOTO

Foto och bildbehandling är för dig som vill utveckla sig inom bildens många områden. Utbildningen behandlar hela arbetsgången från planering till leverans. Du arbetar med preproduktion med olika brainstormingstekniker, bildplanering och andra förberedelser. Produktion med centrala begrepp som fotoscenen, miljön, modellen, ljussättningen, make-up artisten och rekvisita. Postproduktion behandlar bland annat bildbehandling, retusch samt anpassning för olika medier.

Foto och bildbehandling leds av lärare med mångårig erfarenhet inom fotobranschen, både i och utanför studion. Här utgår vi alltid från branschens krav och villkor tillsammans med elevernas inspiration och bildidéer. Inriktningen är unik på det vis att du får prova alla typer av projekt samtidigt som du väljer att fördjupa dig inom just ditt intresseområde. Reklam, mode, natur, bildjournalistik, sport, konst, etc.

Fotobranschens ständiga sökande efter människor med unika kvalitéer och viljan att alltid sträva framåt gör att du ligger bra till efter din utbildning här.

3D

Kraften i 3D visualiseringen är gränslös och är attraktiv för en bred arbetsmarknad. När du går 3D hos oss så kommer du att fokusera på att arbeta mot reklam, film, arkitektur och karaktärsdesign. Vi har som målsättning att du ska fortsätta studera specialiserade utbildningar efter gymnasiet men ser gärna att du kommer direkt ut i arbetslivet. Eftersom mjukvaran kan vara tuff att lära sig så är undervisningstiden alltid är lärarledd.

Vår utbildning har de senaste digitala verktygen för modellering, visualisering och bildframställning. Vi strävar mot att ha en arbetsmiljö som liknar verkligheten genom att fokusera på projektarbeten.

GRAFISK DESIGN

Grafisk Design är för kreativa kommunikatörer som vill vara med och skapa framtidens trender! Hit kommer de som vill bli designers, journalister och projektledare för att få kunskaper och verktyg till en bransch som är under snabb utveckling. Oavsett om du älskar att filma, skriva, rita, illustrera eller kommunicera med grafisk design finns här en plats för dig.

Arbete i grupp är vanligt för att få en så verklighetsförankrad utbildning som möjligt, du får prova på att leda gruppen som projektledare, en roll som senare kan leda till att du provar rollen som reklamformgivare (art director). Här får du vägledning i att leda en kreativ process från idé till färdig produkt samt vara visuellt och kommunikativ ansvarig under hela processen.

MUSIKPRODUKTION

Detta är en specialisering för dig som älskar musik! Hit kommer ungdomar med ett stort intresse för att skapa och spela in musik. Musikindustrin växer i en ruskig takt och de som tar mest plats är musikentreprenörer. Om man inte gillar rampljuset kan man välja att fokusera på ljudets kvalité, du får en gedigen utbildning som musikproducent eller tekniker oavsett vilket spår du tar.

Inriktningen är unik på det vis att du tillsammans med lärarna väljer vad just du ska fördjupa dig med inom teknik- och produktionsområdet. Områden du kan specialisera dig på är allt från ljudsättning av film, spela in och producera egen eller andras musik.

El & Energiprogrammet

El- och energiprogrammet är ett yrkesprogram. Hos oss på MTU så kan du välja mellan två inriktningar, IT-TEKNIK samt LIVE & EVENTTEKNIK. Mer om dessa inriktningar kan du läsa längre ner på sidan.

Efter examen från programmet kommer du ha de kunskaper som behövs för att arbeta med dator- och kommunikationssystem i olika branscher, men framförallt vad gäller persondatorer, servrar och nätverksteknik samt live och eventteknik.

Vi har även valt att lägga stor vikt vid hur det faktiskt funkar ute hos de företag som finns. Med fokus på arbetsmiljö, certifieringar samt andra delar som är specifika för de olika arbetsplatserna som sedan kan vara aktuella för dig så är du väl förberedd för din yrkeskarriär.

Att kunna göra medvetna val under sin utbildning, tex vilka verktyg som ska användas eller varför ett visst arbetssätt används är mycket viktigt under utbildningen. Inom arbetsområdena handlar det ofta om att kunna arbeta utifrån ritningar samt att själv kunna utföra ritningar och andra dokumentationer.

En väldigt viktig del i ett yrkesprogram är att du som elev utvecklar en yrkesidentitet. Detta ser vi som väldigt viktigt. En yrkesidentitet är något som är svårt att lära sig i skolan genom studier och laborationer. Den utvecklas bäst i verkliga miljöer med verkliga medarbetare från din bransch. Under båda IT-TEKNIKER och LIVE & EVENTTEKNIK så sker mycket av utbildningen ute på APL eller praktik.

Att läsa El & Energiprogrammet på MTU innebär att du får arbeta mycket praktiskt. Inom IT-TEKNIK kommer du få skruva i datorer, göra installationer och underhåll på servrar samt bygga nätverk. Inom LIVE & EVENTTEKNIK kommer du får ha hand om ljud, ljus och bild på många olika konserter, konferenser, föreställningar och liknande. Du kommer få vara med från starten av ett projekt till slutet.

Inriktningen LIVE & EVENTTEKNIK är unik i Sverige då MTU är den enda gymnasieskolan som utformat den här inriktningen.

IT-TEKNIK

IT-TEKNIK

Datorer, servrar, nätverkssäkerhet och programmering. Det är vad vi på IT-teknik älskar att jobba med. Vi bygger, lagar och optimerar datorer och servrar.

Nätverksteknik och säkerhet är både spännande och väldigt viktigt i dagens samhälle. Hos oss lär du dig därför både grunderna och får testa dom senaste teknikerna. Problemlösning är en stor del av vardagen som IT-tekniker. Man får ofta leta efter annorlunda lösningar och testa tekniker som man annars kanske aldrig skulle stött på. Det är då man verkligen lär sig!

IT-teknik är en tre-årig yrkeslinje med inriktning på datorer, servrar, nätverk och programmering. Vi jobbar ofta praktiskt och med verkliga projekt, för att komma så nära yrkeslivet som möjligt. Till vår yrkeslinje har vi också valt till kurserna Matematik 1b, Svenska 2 & 3 och Engelska 6. Detta för att du då får en grundläggande högskolebehörighet, vilket innebär att du efter avslutad utbildning kan välja fritt om man vill börja jobba eller plugga vidare. Vi lägger stor vikt på nätverkssäkerhet som blir allt viktigare i dagens samhälle. På APL (Arbetsplatsförlagt lärande) är eleverna ute och praktiserar hos riktiga företag. Det är en mycket viktig del i utbildningen då dem där får känna på hur det är på riktigt inom sin bransch. Man stöter på utmaningar och uppgifter som är mycket svåra att simulera inom skolvärlden, och lärdomarna från dessa 15 veckor är perfekt för att våga ta steget ut i verkligheten efter avslutad utbildning.

LIVE & EVENTTEKNIK

LIVE & EVENTTEKNIK

LIVE- & EVENTTEKNIK är en mycket praktisk inriktning för dig som vill arbeta på framtidens livescener! Hit kommer du som är teknikintresserad för att få verktyg och kompetens till en av de branscher i landet som ständigt söker arbetsvilliga och kreativa själar.

Inom denna bransch finns det arbete för dig som vill vara med att sätta ljud och ljus eller göra video åt dagens artistelit. Här sätts elevernas idéer och samarbete i fokus. Inriktningen är till för att ge de kunskaper och verktyg du behöver för att förverkliga dina drömmars projekt, vi jobbar tillsammans med de ledande aktörerna i branschen med allt från att bygga scener till att arrangera TV-produktioner och live-gig.

LIVE präglas av ett klimat som främjar samarbete och kreativt skapande. Genom vårt nära samarbete med branschen så kommer du efter avslutad utbildning att ha arbetat på större evenemang och lärt känna nyckelpersoner i branschen. Utbildningen är unik då du kan syssla med din praktiska kreativitet samtidigt som du blir högskoleförberedd med behörighet för de erkända utbildningarna.

Vårt mål är att efter avslutad utbildning på LIVE- & EVENTTEKNIK så ska Du kunna arbeta hos ljud- och ljusleverantörer, eventföretag, konserthus och teatrar. Under din tid på skolan så kommer Du att få arbeta och komma i kontakt med många olika aktörer inom branschen.

Du kommer även ha fått tillfälle att arbeta tillsammans med dessa aktörer och på så sätt utökat ditt egna nätverk. Vi har format utbildningen så att den är högskoleförberedande, vilket gör att du kan söka dig högre utbildning direkt efter skolan.

På skolan finns all den utrustning och kunskap som behövs för att Du ska lära dig grunderna och kunna skaffa dig en grundförståelse för hur tekniken och och det kunskapen samspelar. Vi har ett nära samarbete med olika företag i regionen Linköping samt i övriga Sverige för att våra elever ska kunna gå vidare och ta del av den teknik och det arbetssätt som är högaktuellt just nu.

Vi använder utrustning från välkända märken och kända programvaror som ger Dig de verktyg du behöver i en bransch som är i ständig utveckling.

Exempel på utrustning vi använder:

När du väljer LIVE & EVENTTEKNIK så kommer du ha tre år av väldigt intressanta och varierande studier framför dig. Du kommar att få testa på att arbeta i bransch som är i ständig utveckling.

Framförallt, så kommer du aldrig att ha tråkigt!

» LÄS VÅR STUDIEPLAN FÖR LIVE